ervaringen

Joren Bakker

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Joren Bakker. Ik ben 27 jaar, woonachtig op Texel samen met mijn vriendin en dochtertje en werkzaam als strategisch bestuursadviseur bij de gemeente Schagen. Op dit moment ben ik bestuurlijk actief als penningmeester van zaalvoetbalvereniging Mantje en algemeen bestuurslid van SV de Koog.

Waarom wilde je deelnemen aan de bestuursklas?
Vooral om te leren. De verhalen die ik hoorde over de Bestuursklas waren alleen maar positief. Ik wil mij bestuurlijk maatschappelijk inzetten en de Bestuursklas is daarvoor een waardevolle leerschool. Aanvullend had ik de verwachting dat de Bestuursklas-ervaring van toegevoegde waarde zou zijn voor mijn werk.

Wat levert de bestuursklas jou op?
De Bestuursklas geeft mij een beter beeld over wat besturen nu daadwerkelijk inhoudt. Het laat zien waar jonge bestuurders tegenaan lopen, en geeft tegelijkertijd de kans om te leren van anderen Bestuursklassers en topbestuurders uit het publieke en private domein. De Bestuursklas zorgt voor een waardevolle uitbreiding van je netwerk.

Welke ambities heb je voor de toekomst?
Een uitgestippeld pad heb ik niet. Ik doe wat ik leuk vind en dat vind ik op dit moment het belangrijkste.

Wat is volgens jou de kracht van de bestuursklas?
Verbinden en leren van elkaars ervaringen. Besturen is wat dat betreft hetzelfde als fietsen; je leert het niet alleen uit een boekje, je moet het vooral ervaren. In alle vertrouwelijkheid met een groep jonge medebestuurders dilemma’s en specifieke situaties afpellen helpt. Het laat mij als jonge bestuurder kennis maken met voorbeelden uit de praktijk. Het vult de bekende rugzak die later zeker van pas gaat komen. 

Lea van der zee

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Lea van der Zee en woon met mijn gezin in Oudkarspel. Ik ben werkzaam bij Natuurmonumenten. Bestuurlijk ben ik actief in de Raad van Toezicht bij de Westfriese Bibliotheken en politiek actief als fractievoorzitter van Lokaal Dijk en Waard in de gemeenteraad van Dijk en Waard.

Waarom wilde je deelnemen aan de bestuursklas?
De bestuursklas is een ontzettend mooi programma om jonge bestuurders te sterken en de bestuurskracht in onze regio te vergroten. Ik volgde het al een aantal jaar en bij deze vierde editie kreeg ik ook werkelijk deze unieke kans.

Wat levert de bestuursklas jou op?
Veel! Vooral meer bekwaam worden in wat ik doe. Mezelf beter leren kennen. Het programma duurt twee jaar en geeft daarmee echt de tijd om ontwikkeling door te maken. Maar ik heb er ook ontzettend fijne mensen leren kennen, dat vind ik heel waardevol.

Welke ambities heb je voor de toekomst?
Een bijdrage blijven leveren aan onze regio. Er is zoveel moois op Texel en de Noordkop. Mijn motto is ‘vooral doen wat je leuk en belangrijk vindt’ en dat lukt me goed. Ik geniet van wat ik doe en hoop dat ook nog langere tijd te mogen blijven doen.

Wat is volgens jou de kracht van de bestuursklas
De diversiteit van de deelnemers, leren van elkaar en een mooi programma waarbij er ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. 

Lisa van Lierop

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Lisa van Lierop (28), woonachtig in Anna Paulowna en ben werkzaam als onderwijskundig adviseur bij Zien in de Klas. Ik vervul een vrijwillige bestuursrol binnen het bestuur van Stichting Lentetuin Breezand, waar ik verantwoordelijk ben voor alles rondom entertainment, van kinderen tot vakgenoten.

Waarom wilde je deelnemen aan de bestuursklas?
‘Al doende leert men’ is wel van toepassing op mijn bestuurservaring. Omdat het lentetuinbestuur bestaat uit jonge bestuursleden die meestal zonder enige ervaring of training de uitdaging van besturen aangaan, vroeg ik mezelf steeds vaker af: doen we het goed? Ik had behoefte aan meer kennis, vaardigheden en coaching rondom besturen.

Wat levert de bestuursklas jou op?
Een nieuw netwerk van jonge en ambitieuze bestuurders, veel inzichten in wat ik belangrijk vind, waar ik energie van krijg, hoe ik zou willen besturen, maar vooral meer zelfvertrouwen in dat ik als jonge vrouw zeker van waarde kan zijn binnen besturen en dat ik daarom van mezelf mag laten horen!

Welke ambities heb je voor de toekomst?
Mijn huidige bestuursrol succesvol blijven invullen tot ik die heb overgedragen. Pas dan komt er weer ruimte voor nieuwe dingen. Ik wil mij hoe dan ook nuttig blijven maken voor mijn omgeving. Met behulp van alle inzichten die ik opdoe bij de Bestuursklas, zal ik vast weer een leuke, passende uitdaging vinden!

Wat is volgens jou de kracht van de bestuursklas?
Het bij elkaar brengen van jonge bestuurders waardoor we van en met elkaar kunnen leren. Tegelijkertijd is het een plek waar je jezelf kunt laten zien, je netwerk kunt vergroten en er daardoor interessante uitdagingen op je pad kunnen komen die je anders misschien niet was tegengekomen.


18-7-2020       

BESTUURSKLAS ‌MAAKT JE STERK

‌De derde lichting van de Bestuursklas ontving hun welverdiende certificaat. De deelnemers volgden twee jaar lang het programma met bijeenkomsten over presenteren, besturen, vergaderen, leiderschap en strategie. Maar de bestuursklas gaat dieper dan dat.
Lees hier het volledige artikel:
Krantenartikel (PDF)

15-3-2018

Impressie van de Tweede Bestuursklas 

gemaakt door deelnemer Michiel Kraak

Bestuursklas Texel is een springplank voor jong, bestuurlijk talent uit de Noordkop. ‌TESO en Rabobank bieden hen een tweejarig programma.

27-1-2017
‌michiel kraak

‘Verder kijken dan je eigen eiland’
‘Waarom ik mij heb opgegeven voor de Bestuursklas? Ik wil een verschil maken, door samenwerking in de Noordkop te stimuleren. Dat is zo belangrijk. De vergrijzing slaat hier toe, jongeren zoeken banen in de Randstad en we voelen de concurrentie van kustprovincies. Onze regio moet op de kaart, om maar in bestuurstermen te blijven. 

‌Daarom zit ik in het bestuur van Stichting OntdekDenHelder.com. Via de website en social media promoten we Den Helder op een positieve manier. We zijn niet de enige. Citymarketing Den Helder maakt zich ook hard voor de stad. Wat mij betreft helpen we elkaar vooruit, maar je krijgt wél te maken met allerlei belangen. Dat krachtenspel wil ik doorgronden in de Bestuursklas. Hoe kun je partijen meekrijgen en doelen bereiken? Het biedt ook kansen om mijn netwerk te vergroten. Onze groep is energiek en gemêleerd. 

‌We komen uit verschillende werelden, van fysiotherapie tot toerisme. Wat ons bindt? De drive om iets te willen bereiken. En die is groot! Wij leren echt van elkaar. Onze inbreng is ook nodig, vind ik. Besturen zitten vaak vast in bestaande patronen. Deze tijd vraagt echter om nieuwe visies en andere vormen van communicatie. Organisaties moeten zichzelf ‘vermarkten’ en binding met de jeugd houden. 

‌Mijn advies: kijk wat je te bieden hebt en laat dat zien. Het opent deuren voor sponsoring of een waardevolle samenwerking.’

27-1-2017
‌Ricardo
‌de Graaf

‘Er moet verse vis in de vijver’

‘In het Texelse bestuursland zie je vooral een oude garde. Ik hoop dat zij openstaat voor de frisse inbreng van jongeren. Wij moeten, op onze beurt, de stap durven nemen. Als iedereen denkt dat een bestuursfunctie hogere wiskunde is, wordt het niks. Maar je moet wél een verhaal hebben. 

‌Bestuursklas Texel is een perfecte springplank. We leren de kneepjes van het vak; van strategie tot omgaan met cultuurverschillen. Je krijgt ook een spiegel voorgehouden, want zelfreflectie is noodzakelijk. Zelf ben ik vrij recht voor zijn raap. Hoe kom ik het beste van A naar B? Ik ga er vaak vol in, maar soms is een omweg beter. In deze bestuursklas is veel politieke interesse. Ik hik aan tegen de ‘dubbele pet’, als eigenaar van een camping. Eén deelnemer weet alles goed te combineren. Hij liet zien dat je prima achter de schermen kunt meedenken. Zo leer je van elkaar. 

‌Mijn drijfveer is vooral de maatschappelijke bijdrage. Ik heb zeker ideeën over de toekomst van Texel. Mijn stelling? Houd ruimte voor marktontwikkeling én ons eilandkarakter. Theo Hoogerheide, oud TESO-directeur, deed dat ook. Hij vocht eind jaren ’70 voor een dubbeldeks veerboot. Zijn visie op toerisme; daar plukken we nog de vruchten van. Een voorbeeld voor onze generatie! 

‌Zet samen de schouders eronder, dan ga je vooruit.’

20-12-2016

Lorem ipsum dolor

Een werkconferentie is een goed startpunt van een vernieuwingstraject.
‌Het is een conferentie waar aan eigen vraagstukken wordt gewerkt. Tijdens een sessies van de Bestuursklas is deze conferentie toegepast:

10-11-2016

‘Wat een gave kans om aan de Bestuursklas Texel deel te nemen!’’

Toen mij gevraagd werd om als iemand van het vaste land deel te nemen aan Bestuursklas Texel voelde ik mij bevoorrecht en hoefde ik niet lang over het antwoord na te denken. Ik besloot deze kans te pakken. Bestuursklas Texel is een leuk initiatief voor (jong)volwassenen uit verschillende besturen om te netwerken en bestuursvaardigheden te verbeteren, dat mogelijk gemaakt wordt door TESO en Rabobank Kop van Noord-Holland. De groep bestaat uit zestien personen, waarvan drie niet woonachtig op Texel. Ikzelf ben de jongste met 24 jaar.

Vrijdag 4 november was de aftrap van de tweede editie van Bestuursklas Texel in Hotel Opduin in De Koog. Deelnemers van de eerste en tweede editie en Harry Nieuwenhuizen (directievoorzitter Rabobank KvNH) en Cees de Waal (directeur TESO) waren hierbij aanwezig. Na een korte kennismaking vervolgden de deelnemers van de tweede Bestuursklas onder leiding van Caroline van Frankenhuyzen en Liesbeth Halbertsma het programma. We gingen aan de slag. Presenteren, discussiëren en zo nu en dan in groepjes naar buiten om met elkaar in gesprek te gaan over een vraagstuk die ons werd voorgelegd. De dag werd afgesloten met een diner en een drankje.  
Na het gezamenlijk ontbijten werd het programma hervat. Een ander leren kennen binnen een tijdsbestek van ongeveer 15 minuten en dat dan kunnen presenteren aan de rest. Best lastig, maar met mooie resultaten. Om vervolgens in duo’s een kernkwadrant in te vullen. Wat je ook laat nadenken over jezelf, wat misschien nog wel lastiger is dan meedenken met een ander. Tot slot werd de toekomst van de Bestuursklas besproken en was het tijd voor de lunch. De kennismaking is voorbij gevlogen.

Naam: Ruud van Grieken
Leeftijd: 24 jaar
Bestuurslid bij J.V. De Aap en Paas Music Festival

BESTUURSKLAS TEXEL Noordkop
‌WORDT MOGELIJK GEMAAKT DOOR