ervaringen


18-7-2020       

BESTUURSKLAS ‌MAAKT JE STERK

‌De derde lichting van de Bestuursklas ontving hun welverdiende certificaat. De deelnemers volgden twee jaar lang het programma met bijeenkomsten over presenteren, besturen, vergaderen, leiderschap en strategie. Maar de bestuursklas gaat dieper dan dat.
Lees hier het volledige artikel:
Krantenartikel (PDF)

15-3-2018

Impressie van de Tweede Bestuursklas 

gemaakt door deelnemer Michiel Kraak

Bestuursklas Texel is een springplank voor jong, bestuurlijk talent uit de Noordkop. ‌TESO en Rabobank bieden hen een tweejarig programma.

27-1-2017
‌michiel kraak

‘Verder kijken dan je eigen eiland’
‘Waarom ik mij heb opgegeven voor de Bestuursklas? Ik wil een verschil maken, door samenwerking in de Noordkop te stimuleren. Dat is zo belangrijk. De vergrijzing slaat hier toe, jongeren zoeken banen in de Randstad en we voelen de concurrentie van kustprovincies. Onze regio moet op de kaart, om maar in bestuurstermen te blijven. 

‌Daarom zit ik in het bestuur van Stichting OntdekDenHelder.com. Via de website en social media promoten we Den Helder op een positieve manier. We zijn niet de enige. Citymarketing Den Helder maakt zich ook hard voor de stad. Wat mij betreft helpen we elkaar vooruit, maar je krijgt wél te maken met allerlei belangen. Dat krachtenspel wil ik doorgronden in de Bestuursklas. Hoe kun je partijen meekrijgen en doelen bereiken? Het biedt ook kansen om mijn netwerk te vergroten. Onze groep is energiek en gemêleerd. 

‌We komen uit verschillende werelden, van fysiotherapie tot toerisme. Wat ons bindt? De drive om iets te willen bereiken. En die is groot! Wij leren echt van elkaar. Onze inbreng is ook nodig, vind ik. Besturen zitten vaak vast in bestaande patronen. Deze tijd vraagt echter om nieuwe visies en andere vormen van communicatie. Organisaties moeten zichzelf ‘vermarkten’ en binding met de jeugd houden. 

‌Mijn advies: kijk wat je te bieden hebt en laat dat zien. Het opent deuren voor sponsoring of een waardevolle samenwerking.’

27-1-2017
‌Ricardo
‌de Graaf

‘Er moet verse vis in de vijver’

‘In het Texelse bestuursland zie je vooral een oude garde. Ik hoop dat zij openstaat voor de frisse inbreng van jongeren. Wij moeten, op onze beurt, de stap durven nemen. Als iedereen denkt dat een bestuursfunctie hogere wiskunde is, wordt het niks. Maar je moet wél een verhaal hebben. 

‌Bestuursklas Texel is een perfecte springplank. We leren de kneepjes van het vak; van strategie tot omgaan met cultuurverschillen. Je krijgt ook een spiegel voorgehouden, want zelfreflectie is noodzakelijk. Zelf ben ik vrij recht voor zijn raap. Hoe kom ik het beste van A naar B? Ik ga er vaak vol in, maar soms is een omweg beter. In deze bestuursklas is veel politieke interesse. Ik hik aan tegen de ‘dubbele pet’, als eigenaar van een camping. Eén deelnemer weet alles goed te combineren. Hij liet zien dat je prima achter de schermen kunt meedenken. Zo leer je van elkaar. 

‌Mijn drijfveer is vooral de maatschappelijke bijdrage. Ik heb zeker ideeën over de toekomst van Texel. Mijn stelling? Houd ruimte voor marktontwikkeling én ons eilandkarakter. Theo Hoogerheide, oud TESO-directeur, deed dat ook. Hij vocht eind jaren ’70 voor een dubbeldeks veerboot. Zijn visie op toerisme; daar plukken we nog de vruchten van. Een voorbeeld voor onze generatie! 

‌Zet samen de schouders eronder, dan ga je vooruit.’

20-12-2016

Lorem ipsum dolor

Een werkconferentie is een goed startpunt van een vernieuwingstraject.
‌Het is een conferentie waar aan eigen vraagstukken wordt gewerkt. Tijdens een sessies van de Bestuursklas is deze conferentie toegepast:

10-11-2016

‘Wat een gave kans om aan de Bestuursklas Texel deel te nemen!’’

Toen mij gevraagd werd om als iemand van het vaste land deel te nemen aan Bestuursklas Texel voelde ik mij bevoorrecht en hoefde ik niet lang over het antwoord na te denken. Ik besloot deze kans te pakken. Bestuursklas Texel is een leuk initiatief voor (jong)volwassenen uit verschillende besturen om te netwerken en bestuursvaardigheden te verbeteren, dat mogelijk gemaakt wordt door TESO en Rabobank Kop van Noord-Holland. De groep bestaat uit zestien personen, waarvan drie niet woonachtig op Texel. Ikzelf ben de jongste met 24 jaar.

Vrijdag 4 november was de aftrap van de tweede editie van Bestuursklas Texel in Hotel Opduin in De Koog. Deelnemers van de eerste en tweede editie en Harry Nieuwenhuizen (directievoorzitter Rabobank KvNH) en Cees de Waal (directeur TESO) waren hierbij aanwezig. Na een korte kennismaking vervolgden de deelnemers van de tweede Bestuursklas onder leiding van Caroline van Frankenhuyzen en Liesbeth Halbertsma het programma. We gingen aan de slag. Presenteren, discussiëren en zo nu en dan in groepjes naar buiten om met elkaar in gesprek te gaan over een vraagstuk die ons werd voorgelegd. De dag werd afgesloten met een diner en een drankje.  
Na het gezamenlijk ontbijten werd het programma hervat. Een ander leren kennen binnen een tijdsbestek van ongeveer 15 minuten en dat dan kunnen presenteren aan de rest. Best lastig, maar met mooie resultaten. Om vervolgens in duo’s een kernkwadrant in te vullen. Wat je ook laat nadenken over jezelf, wat misschien nog wel lastiger is dan meedenken met een ander. Tot slot werd de toekomst van de Bestuursklas besproken en was het tijd voor de lunch. De kennismaking is voorbij gevlogen.

Naam: Ruud van Grieken
Leeftijd: 24 jaar
Bestuurslid bij J.V. De Aap en Paas Music Festival

BESTUURSKLAS TEXEL
‌WORDT MOGELIJK GEMAAKT DOOR