24-uurs in `t Bullekroffie in Oudesluis (N-H)

12-10-2022

Op 12 oktober startte alweer het tweede cursusjaar van de Bestuursklas met een 24-uurs in `t Bullekroffie in Oudesluis (N-H).

Presentatieskills

Na een check-in, waarin iedereen elkaar even kon bijpraten over de laatste ontwikkelingen op persoonlijk en bestuurlijk vlak, stond het eerste deel van het programma in het teken van onze presentatieskills. In het eerste cursusjaar hebben we onder leiding van Eva Pieper aan onze technieken voor een impactvolle presentatie gewerkt. Met al haar tips and tricks en persoonlijke feedback in ons achterhoofd presenteerden we onszelf opnieuw en voorzagen we elkaar van feedback. Zichtbare ontwikkeling ten opzichte van vorig jaar!

Leiderschapsrollen

In het tweede deel van het programma keken we naar leiderschapsrollen. Welke verantwoordelijkheden heeft een leider? Wat doen wij zelf in bepaalde situaties? Nemen wij onze verantwoordelijkheden? Behoren deze verantwoordelijkheden wel tot jouw rol binnen het bestuur of neem je eigenlijk teveel verantwoordelijkheden over? Wat maakt nou dat je bepaalde verantwoordelijkheden wel of niet neemt? Aan de hand van o.a. de fontein van Els van Steijn keken we in hoeverre deze patronen te herleiden zijn naar onze familiesystemen. De eerste dag van deze 24 uurs sloten we af met een goed verzorgd diner in `t Bullekroffie en een afzakkertje.

Communicatie en Social Media

Na een stevig ontbijt begonnen we dag 2 van de 24-uurs met een sessie over communicatie en sociale media. Onder leiding van cursisten Carmen van der Werff & Werner van Dongen stonden we stil bij het belang van communicatie en de toegevoegde waarde van sociale media. Als praktijkvoorbeeld bespraken we de communicatiestrategie van de Bestuursklas zelf. Hoe kunnen we het bereik van de Bestuursklas nog verder vergroten? En hoe kunnen we daarvoor sociale media zo optimaal mogelijk inzetten? Een sessie waar deze post het effect van is ;) En natuurlijk kunnen de cursisten de opgedane ervaringen meenemen naar hun eigen besturen!

Bestuurlijke dilemma's

Een terugkerend onderdeel tijdens cursusdagen van de Bestuursklas zijn de bestuurlijke dilemma's. Cursisten kunnen tijdens een intervisie hun bestuurlijke dilemma voorleggen aan de medecursisten. Het type dilemma's loopt heel erg uiteen; van twijfel over de eigen rol binnen het bestuur, het wel of niet doorgaan in een bestuur, of juist de omgang met dominante medebestuursleden. Tijdens dit soort intervisies is het de kunst om met vragen de cursist het eigen dilemma te laten ontleden. Het tot de kern komen van een dilemma moet de cursist het comfort bieden in het maken van een keuze. Waardevol voor de cursist met het dilemma, maar zeker ook voor de andere cursisten!

Netwerken

Tijdens de afsluitende lunch hebben wij kennisgemaakt met 2 Commissarissen van de TESO, Maartje Duin & Steven Bakker. De TESO en de Rabobank Kop van Noord-Holland organiseren samen de Bestuursklas. Beide Commissarissen waren benieuwd naar wat het eerste jaar van de Bestuursklas ons heeft gebracht en wat wij uit het tweede jaar hopen te halen.
Na een volle, leerzame en gezellige 24-uurs ging iedereen naar huis. De volgende cursusdag is op 24 november. Dan praten wij in Den Haag met onder meer Platform 31 en de staatssecretaris van Toeslagen en Douane Aukje de Vries.
Terug naar nieuwsoverzicht

BESTUURSKLAS TEXEL Noordkop
‌WORDT MOGELIJK GEMAAKT DOOR